Miért éppen bagoly?

Egy ideje feltűntek a baglyok körülöttünk: ott lesnek nyakláncokon, ruhaanyagokon, díszpárnákon, kulcstartókon, mindenütt. Virágkorát éli ez a nagyszemű madár. Azonban nemcsak a 21. század gyermeke ábrázolja előszeretettel a baglyokat, kiemelt szerepük és tiszteletük nem mai találmány.

baglyok

Baglyok napjainkban

Belegondoltál már, hogy nem véletlenül lett napjaink divatmadara? Tudtad, hogy a baglyok ábrázolásának évezredes gyökerei vannak?

Csak hogy néhányat említsek a görög Athénén kívül, a hindu mitológiában Durga istennő csücsül bagolyháton, míg Kínában és a keltáknál a kovácsok szent madara (a kovácsok ugyanis beavatottként, a közönséges emberek elől rejtett dolgoknak és a fémek természetének az ismerői). Másfelé sem idegen állat: Szibériában a sámánok fejdíszükön bagolytollat viselnek, a sámánok és a baglyok közös tulajdonságát, a túlvilágra repülés képességét megjelenítve. Rengeteg ősi nép szimbólumtárában megtalálható tehát, a magyar mitológiában lélekvivőként jelenik meg ez az öreg madárka, azonban a kereszténységben még titokzatosabb szerepet kap: itt a bagoly a boszorkányok madara.

A bagoly sötétben látó szemei miatt a rejtett dolgok ismerője, a bölcseség szimbóluma. Mint lélekvivő madár a születéssel is szoros kapcsolatban áll, mert egyes helyeken az tartják, hogy a születendő gyermek lelkét ő hozza a túlvilágól.

Mi a Lizilaborban nagy hódolói vagyunk a baglyoknak, egyrészt mert alakjuknak velős kulturális háttere van, másrészt pedig -és ez a legfontosabb számunkra- a kisbabák is nagyon szeretik nézegetni;  nagy, sötét szemei vannak, és legkorábban ezeket a kontrasztokat kezdik észrevenni az újszülöttek. A nagyobbacskák pedig örülnek ha a mesék legbölcsebb szereplőjét látják viszont a szobájukban. Éppen ezért lánykáknak és fiúknak való baglyos kollekciót is terveztünk, sőt, sok-sok baglyos szundiállatot is találsz nálunk.

A bölcsesség madara sok-sok művészt ihletett meg (nemcsak a Lizilaborban:)). Útravalóként Hieronymus Bosch 15.-16. századi németalföldi festő baglyocskáját mutatom be nektek a Gyönyörök kertjéből, aki jelen esetben a krisztusi jelenlétet szimbolizálja. Cuki, nem?:)

bagoly

Hieronymus Bosch: Gyönyörök kertje (részlet)

No comments yet.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!